Het online activiteitenplatform van de gemeente Oldebroek

Nieuws

Weerbaarheidstrainingen op basisscholen

vrijdag 14 april 2023

Respons is een op vechtsport gebaseerde methode die helpt bij het aanpakken van de maatschappelijke problemen. Het is gericht op het omgaan met pestgedrag en groepsdruk maar ook op het voor jezelf op durven komen. Goed Bezig Oldebroek verzorgt dit schooljaar deze lessen in bovenbouwgroepen van het basisonderwijs.

Opleiding

In oktober hebben acht buurtsportcoaches van Goed Bezig de cursus Respons afgerond en mogen zich nu Responstrainer noemen. “Naast dat we het nu zelf mogen aanbieden, heb ik zelf ook nog veel aan deze training gehad. Ik vind het een absolute meerwaarde voor jong en oud”,  aldus Karlijn Mooren, die namens Goed Bezig Oldebroek de lessen verzorgd. Ook Kickboks Wezep en straathoekwerk Nummer-13 sloten aan bij de opleiding. “Het kan zijn dat er na de lessen behoefte is aan verdieping bij leerlingen. Deze kunnen ze vinden bij de straathoekwerkers of bokstrainers. Zij weten dan ook welke methodiek de kinderen al hebben gehad”, aldus Karlijn.

Grenzen aangeven

De eerste periodes van de responslessen op verschillende scholen zit er op.
Groepen 6, 7 en 8 hebben tijdens de lessen kennis gemaakt met onderwerpen als in balans zijn, eigen grenzen leren kennen, inleven in een ander en voor jezelf of een ander opkomen. “Het doel van de lessen is om de kinderen positieve ervaringen te geven. Zo worden ze bekwaam in hoe en wanneer ze de geleerde technieken in een lastige of bedreigende situatie kunnen toepassen”, aldus Karlijn.

Resultaat

Doordat de lessen zijn opgebouwd op een speelse maar lerende manier hoopt Goed Bezig dat maatschappelijke problemen bespreekbaar en inzichtelijk gemaakt worden. Een leerkracht beaamt dit: “Kinderen moesten uit hun comfortzone en kregen handvaten voor allerlei situaties. Een goede training van de weerbaarheid richting het voortgezet onderwijs en hun verdere leven!”

Meer informatie

Bekijk de pagina Responslessen voor meer informatie

Recente nieuwsitems