Het online activiteitenplatform van de gemeente Oldebroek

Nieuws

Nieuwe ambassadeurs Uniek Sporten in regio Noord-Veluwe

dinsdag 14 november 2023

(Top)sporters Gea Mazier-De Jong en Jan Oosterbroek gaan als ambassadeur Uniek Sporten Noord-Veluwe meer aandacht vragen voor sporten met een beperking.

Ze versterken met hun enthousiasme, inzet en ervaringen op een inspirerende manier het bestaande regioteam aangepast sporten Noord-Veluwe. In de regio gaan ze hiervoor aan verschillende projecten werken. Zoals basisschoolkinderen kennis laten maken met hoe het is om aangepast te sporten om zo de jeugd hiervan meer bewust te maken. Ze gaan de uitleen en aanschaf van sporthulpmiddelen onder de aandacht brengen bij potentiële sporters en hierbij betrokken instanties, en verlagen zo de drempel naar het aangepast sporten. Ook zullen ze met presentaties en clinics hun kennis, kunde en enthousiasme delen met sportaanbieders, vrijwilligers en sporters in de regio. Ze vinden het ook belangrijk om het gesprek aan te gaan met sportaanbieders om boven water te halen wat ze nodig hebben om mensen met een beperking toe te laten tot hun sport.

Sporten kan zowel mentaal als fysiek zoveel brengen

Zowel Gea als Jan weten uit eigen ervaring wat het is om een beperking te hebben en welke drempels dat opwerpt om te gaan sporten en bewegen. Gea weet hoe lastig het is om deuren te openen in een rolstoel en dat smalle doorganghekjes niet fijn zijn. Maar ze laat zich daardoor niet terughouden. “Sport betekent voor mij een uitlaatklep waar ik mijn energie in kwijt kan en waar ik energie van krijg.”

Jan heeft daarentegen als topsporter nooit echt belemmeringen gevoeld en is van mening dat je “altijd moet denken in mogelijkheden en niet moet kijken naar wat je niet kan. Je ontmoet door sport andere mensen en leert van elkaar, wat je ook weer verder kan helpen in de maatschappij.” Zowel Gea als Jan willen graag vertellen hoe belangrijk het is om te sporten.

Naamsbekendheid Uniek Sporten vergroten

Als ambassadeurs en sporters willen Gea en Jan het sporten met een beperking breed gaan uitdragen. Zo vertellen ze over hun ervaringen zowel als sporter (paratafeltennis, paralympisch zwemmen, offroad handbiken) maar ook als sportcoach hoe ze over sport denken en wat Uniek Sporten kan betekenen voor sporters met een beperking.

Uitleen van sporthulpmiddelen promoten

Gea heeft zelf via Uniek Sporten een sportrolstoel geleend en uiteindelijk aangeschaft, waarmee het voor haar weer mogelijk werd om te sporten. Beide ambassadeurs zullen in de regio de uitleen en aanschaf van sporthulpmiddelen verder onder de aandacht gaan brengen.

Regioteam aangepast sporten

Begin dit jaar hebben de gemeenten van de Noord-Veluwe de handen ineengeslagen om aangepaste sporten voor mensen met een beperking beter op de kaart te zetten. Met een team van buurtsportcoaches uit alle acht gemeenten van de Noord-Veluwe en een regiocoach, wordt nu regionaal samengewerkt om het aangepast sportaanbod te vergroten, te versterken en aangepast sporten onder de paraplu van Uniek Sporten verder onder de aandacht te brengen.

Voor meer informatie over Uniek Sporten, ga naar www.unieksporten.nl.

Recente nieuwsitems