Het online activiteitenplatform van de gemeente Oldebroek

Nieuws

High Five beloont wandelen en fietsen naar school

vrijdag 20 oktober 2023

Op maandag 30 oktober start de ‘High-Five methode’ op basisscholen de Bron en de Spoorzoeker in Wezep. Een Belgische aanpak moet kinderen én ouders verleiden om wandelend of fietsend naar school te komen. Daarnaast zorgt het voor minder auto’s in de schoolomgeving. Deze ochtend geeft superheld ‘Five’ uit de methode de aftrap voor deze twee scholen. Ook krijgen kinderen en ouders informatie over de aanpak.

De leerlingen krijgen een tag mee naar huis die zij aan hun schooltas en fiets kunnen bevestigen. Hiermee kunnen zij lopend naar school één van de acht ‘High-Five palen’ scannen. Komen ze met de fiets, dan staat er een scanner bij het fietsenhok. Elke dag dat ze een paal scannen, verdienen ze punten. Deze punten zijn te gebruiken in een spel, waarmee de kinderen leuke prijzen verdienen. Denk aan: een zwembadkaartje, extra buitenspeeltijd of gezonde snacks. Hierover zijn per school afspraken gemaakt.  

Positieve resultaten

Wethouder Liesbeth Vos – van de Weg legt uit waarom de gemeente Oldebroek wil aansluiten: “Wij stimuleren gezondheid in al ons beleid, dus ook bij verkeer. Als leerlingen wandelend of fietsend naar school komen, of ouders hun auto verder van de school parkeren, zorgt dat voor meer beweging. Dat past bij een gezonde leefstijl. Daarnaast is er minder autoverkeer rondom de scholen, wat de veiligheid verhoogt. Bovendien is het ook nog milieuvriendelijk. De resultaten in Belgische gemeenten waren positief, dus waarom zou dit niet in de gemeente Oldebroek werken?”

Gewenst gedrag belonen

Rob de Ruiter, directeur van de Bron is enthousiast: “Het is een drukke en soms gevaarlijke situatie wanneer er ruim vierhonderd leerlingen tegelijk naar school komen. Deze methode beloont het gewenste gedrag en met allerlei challenges kunnen wij de leerlingen en ook onze collega’s nog eens extra uitdagen.”
Stephanie van Dijk van de Spoorzoeker vult aan: “Het is voor ouders soms een opgave om fietsend of wandelend naar school te komen. Op deze manier is het een mooie stimulans om dit op eigen energie te doen.”

Sparen voor beloning

Rudolf Huberts is namens Goed Bezig Oldebroek betrokken bij het initiatief: “Met de aanleg van veilige fiets- en wandelpaden zijn we er helaas niet. Er is ook activatie nodig om ander gedrag te bewerkstelligen. Daarom zijn er gedurende het jaar activatiemomenten waardoor de methode actief blijft.” Hij is blij met de aanpak: “Het zit goed in elkaar en er is nagedacht over elk detail. Zo kan er bijvoorbeeld alleen maar tijdens bepaalde tijden en op weekdagen gescand worden, en maximaal één keer per dag. Daarnaast sparen kinderen dus voor leuke beloningen op klas- en individueel niveau. Wie wil dat nou niet?” 

Recente nieuwsitems