Het online activiteitenplatform van de gemeente Oldebroek

Nieuws

Buurtplein IKC de Vlinder voorziet in een behoefte

woensdag 30 juni 2021

In februari opende IKC de Vlinder haar deuren. De nieuwe locatie van basisscholen de Bron, de Spoorzoeker en kinderopvang SKO. Het grote speelplein, tijdens de opening nog niet af, is ondertussen het visitekaartje van het IKC. Er wordt tijdens en na schooltijd volop gebruik gemaakt van het plein.

Buurtplein

Niet alleen onder schooltijd krioelt het van de kinderen, ook buiten schooltijden wordt er veel gespeeld op het plein. Het is van zonsopkomst tot zonsondergang toegankelijk en er is rekening gehouden met allerlei wensen. Rudolf Huberts, buurtsportcoach van Goed Bezig Oldebroek begeleide de planvorming: “Het was een uitdaging om met zoveel wensen tot een perfect plaatje te komen, maar het resultaat mag er zijn. Er is veel ruimte om te spelen en te sporten, ook voor kinderen met een handicap. Er zijn voldoende rustplaatsen en een openbaar watertappunt. De goede regenwateropvang, diverse plantensoorten, moestuinbakken en een insectenhotel stimuleren ook nog eens de biodiversiteit.”

Het plein wordt deze zomer nog afgemaakt met een fietsenbeugels en spelaanleidingen via markeringen op de tegels.

Resultaat

De scholen zijn blij met het resultaat: “Je ziet dat kinderen op diverse motorische gebieden worden uitgedaagd. Voor ieder kind is er wel iets uitdagends te doen”, aldus Anneke Fikse, directrice van de Spoorzoeker. Nynke van der Eijk van de Bron vult aan: “Het plein leent zich ook goed voor een buiten gymles, buitenles of een naschoolse activiteit. Zo hadden we kort geleden hier al een mooie gezamenlijke buitenspeeldag voor beide scholen en de buurt.”

Toch brengt de openstelling van het plein buiten schooltijden ook wel zorgen met zich mee. Mirjam de Boer van SKO heeft contact met een aantal buurtbewoners die het plein ’s avonds afsluiten: “Het is mooi om te zien dat naast BSO kinderen ook de buurtkinderen zo genieten van het plein. Het plein is toegankelijk voor kinderen tot 12 jaar, maar we horen dat er regelmatig kinderen en jongeren komen die zich niet aan de speelregels houden. Samen met de buurt en handhaving proberen we er op toe te zien dat we het plein op de goede manier gebruiken. Laten we er samen een prachtig plein van maken en dit ook zo houden.”

Bijdrages

Voor de totstandkoming van het plein waren de scholen en de kinderdagopvang afhankelijk van een aantal partijen die een financiële bijdrage deden. Rudolf Huberts hierover: “Het mooie van zo’n buurtplein is dat het voorziet in een behoefte voor veel doelgroepen. Dat hebben veel fondsen ook gezien waardoor ze een mooie bijdrage beschikbaar stelden.” De betreffende partijen zijn: de gemeente Oldebroek, Provincie Gelderland, Jantje Beton, Het Gehandicapte Kind, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gezonde School en het Rabofonds.

Recente nieuwsitems