Het online activiteitenplatform van de gemeente Oldebroek

Nieuws

Stap vooruit: ieder kind een gezonde jeugd

dinsdag 12 maart 2019

Week van de gezonde jeugd 11-15 maart

Het klinkt heel normaal, een gezonde jeugd. Toch groeien jongeren ongemerkt op in een omgeving waarin ongezonde keuzes vaak (letterlijk) de meest voor de hand liggende keuzes zijn. In de ‘Week voor de gezonde jeugd’ is hier extra aandacht voor. Want hoe vanzelfsprekend is een gezonde leefstijl in jouw gezin eigenlijk?

Koning Willem-Alexander geeft vrijdagmiddag 8 maart in Utrecht het startsein van de Week voor de Gezonde Jeugd, met dit jaar als thema ‘Stap vooruit!’. De week valt in het voorjaar, de tijd dat kinderen weer uitkijken om vaker buiten te zijn. Ga lekker samen spelen, sporten en bewegen! Overgewicht is namelijk een groeiend probleem in Nederland, ook bij kinderen op de Noord-Veluwe. Het is gebleken dat kinderen dagelijks te veel stilzitten; tv-kijken, lezen, computeren, liggen en op school zitten.

Gezonde leefstijl

En hoe eenvoudig kan bewegen en sporten zijn? Bewegen kan in Nederland altijd en overal en hoeft geen geld en tijd te kosten. Op de fiets naar school, klimmen in de speeltuin, voetballen op het pleintje, struinen door het bos.
Gezond eten is soms lastig door allerlei lekkere dingen zoals traktaties, tussendoortjes en snacks. Een kind kan best tussendoortjes krijgen als het maar gezond is, zoals fruit of groente (snoeptomaatjes, wortel, komkommer), een tussendoortjes met weinig calorieën en vet (ontbijtkoek of rijstwafel), waterijs in plaats van roomijs en water, thee of groentesap in plaats van frisdrank of yoghurtdrank. Kinderen die gezond eten en genoeg bewegen zijn minder vaak ziek. Ze kunnen zich beter concentreren en zitten lekkerder in hun vel. Dus zet jij in jouw gezin ook een stap vooruit naar een gezonde leefstijl?

Jongeren op gezond gewicht

De Week van de gezonde Jeugd hoort bij de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) waar de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten onderdeel van zijn.

Recente nieuwsitems