Het online activiteitenplatform van de gemeente Oldebroek

Nieuws

Smakelijke Moestuinen zorgen voor peuters met groen(t)e vingers

donderdag 18 oktober 2018

OOSTERWOLDE - Samen met twee groentemascottes werd bij Peuteropvang Roezemoes het moestuinseizoen afgesloten. In het voorjaar is er in samenwerking met Goed Bezig Oldebroek bij vier kinderopvanglocaties van Stichting Kindcentrum Gemeente Oldebroek een ‘smakelijke moestuin’ geplaatst. In deze vierkante meter aarde zaaien, verbouwen en oogsten de peuters hun eigen groenten om deze vervolgens te bekijken, ruiken en te proeven.

Krista Schakel, JOGG-regisseur van Goed Bezig Oldebroek, was meteen enthousiast toen ze met het project in aanraking kwam: “Wat is er nou leuker dan een peuter die met zijn driewieler een zak potgrond vervoerd?”. Buitenspelen krijgt betekenis en er wordt geleerd waar groente vandaan komt. Daarbij maken de kinderen nu ook buiten de deur kennis met de groentes. “Zo hopen we dat het voor ouders aan tafel en in huis makkelijker wordt om aan de dagelijkse portie groente te voldoen.” aldus Schakel.


Medewerkster Trijntje en de peuters genieten van een komkommeregel in het bijzijn van mascotte Tamira Tomaat 

Ook de pedagogisch medewerkers van de peuteropvang zijn enthousiast. Trijntje Beijeman maakt thuis haar eigen verse sappen en soepen en geniet van het project: “Wij werken hier al meer dan 10 jaar en kan nu mijn hobby en passie van moestuinieren ook nog kwijt in mijn werk. ” Ger Zegers maakte voor de feestelijke afsluiting speciaal een egel van komkommer met stekels van wortel en tomaat, die door de kinderen werd opgesnoept

Oorsprong
Smakelijke Moestuinen is een project van stichting Buurtlab uit Rotterdam, waar inmiddels 200 moestuinen zijn geplaatst. Het project, wat tot nu toe vooral in de randstad heeft gedraaid, verplaatst zich naar de provincie. Edward Boele, een van de initiatiefnemers vertelt: “Juist op jonge leeftijd is het heel belangrijk om groente te leren eten. De basis hiervoor leggen we nu door hen op een speelse manier de groente te laten ontdekken.“

Toekomst
De vier locaties (Oosterwolde, ’t Loo en twee in Wezep) worden nog voor twee jaar voorzien van zaden, kleur- en praatplaten. In de tussentijd onderzoekt de Vrije Universiteit van Amsterdam in samenwerking met een aantal smakelijke moestuinen of er inderdaad meer en makkelijker groente gegeten wordt. Bent u als kinderopvang geïnteresseerd in het project, dan kunt u contact opnemen met Krista Schakel via kschakel@oldebroek.nl.

Recente nieuwsitems