Het online activiteitenplatform van de gemeente Oldebroek

Nieuws

Week van de gezonde jeugd

donderdag 1 maart 2018

Het klinkt heel normaal, een gezonde jeugd. Toch groeien jongeren ongemerkt op in een omgeving waarin ongezonde keuzes vaak (letterlijk) de meest voor de hand liggende keuzes zijn. In de ‘Week voor de gezonde jeugd’ is er extra aandacht voor een gezonde leefstijl voor de jongeren. Want dit is helemaal nog niet zo vanzelfsprekend.
In de week van 5 -10 maart, aan de start van het voorjaar – waar de kinderen weer uitkijken om vaker buiten te zijn - roepen de JOGG-gemeenten op de Noord-Veluwe ouders en kinderen op om vaker te bewegen. Overgewicht is namelijk een groeiend probleem in Nederland, ook bij kinderen op de Noord-Veluwe. Het is gebleken dat kinderen dagelijks te veel stilzitten; tv-kijken, lezen, computeren, liggen en op school zitten.Gezonde leefstijl
En hoe eenvoudig kan bewegen en sporten zijn? Bewegen kan in Nederland altijd en overal en hoeft geen (of niet veel) geld en tijd te kosten. Op de fiets naar school, klimmen in de speeltuin, voetballen op het pleintje, struinen door het bos. En deze koude winterperiode biedt de kans om lekker buiten te zijn om bijvoorbeeld te schaatsen. Hoe vaker en langer hiermee mee bezig zijn, hoe beter.
Gezond eten is soms lastig door allerlei lekkere dingen zoals traktaties, tussendoortjes en snacks. Een kind kan beter vier gezonde tussendoortjes per dag krijgen, zoals fruit of groente (snoeptomaatjes, wortel, komkommer), een tussendoortjes met weinig calorieën en vet (ontbijtkoek, popcorn of rijstwafel), waterijs in plaats van roomijs en (mineraal)water, thee of groentesap in plaats van frisdrank of yoghurtdrank.
Kinderen die gezond eten en genoeg bewegen zijn minder vaak ziek. Ze kunnen zich beter concentreren en zitten lekkerder in hun vel.

Jongeren op gezond gewicht
De Week van de gezonde Jeugd hoort bij de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) waar de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten onderdeel van zijn. JOGG wil met diverse lokale activiteiten een omgeving creëren waarin kinderen opgroeien met een gezond beeld van voeding en beweging. De JOGG-gemeenten werken hierin regionaal samen met scholen, ouders, sportverenigingen, bedrijven en zorgverleners.

Recente nieuwsitems